TotalService

Elektřina a bateriová úložiště jsou budoucnost

Cyril Svozil, zakladatel Fenix Group (vpravo), a jeho syn Cyril Svozil ml., který nyní společnost řídí

Společnost Fenix Group, kterou založil v 90. letech Cyril Svozil, zaskočila tehdy svět svými velmi efektivními elektrickými sálavými topnými systémy. Dnes vyváží své produkty do více než 70 zemí na celém světě.

Majitel firmy na začátku tohoto roku předal vedení firmy svému synovi stejného jména, ve vedení Fenix Trading pak působí jeho dcera Kateřina Jezerská. A Cyril Svozil mladší nabídl trhu prostřednictvím dceřiné společnosti AERS další produkt – bateriová úložiště, která podle nich jednoznačně představují budoucnost.

Text: Jana Chuchvalcová

Foto: Jan Branč, archiv Fenix Group

O dalších plánech skupiny Fenix jsme si povídali s Cyrilem Svozilem, zakladatelem firmy, jeho synem Cyrilem, který od letošního roku převzal od svého otce vedení Fenix Group, a úspěšně také spolupracuje se svou sestrou Kateřinou Jezerskou. Ta stojí v čele Fenix Trading.

Jak se Fenix Group dařilo v roce 2023? Uvedli jste na trh i nějaké novinky?

Cyril Svozil: Loňský rok příliš úspěšný nebyl nejen pro nás, ale i pro celý český a evropský průmysl. Ceny energií, vysoká inflace, nedostatek vstupních materiálů, k tomu přeregulovanost evropského trhu, to vše představovalo zásah do běžného chování trhu. Takže zatímco v roce 2022 jsme rekordně rostli o 20 %, loni to bylo přesně naopak, minus 20 %. Není to však nic dramatického, jen to odpovídá dnešní nepředvídatelnosti trhů.

Co se týká novinek, tak v posledních třech letech se soustředíme na bateriová úložiště a jedno střední jsme loni představili na veletrhu v Brně. Získali jsme za něj dokonce několik ocenění. A co se týká topných systémů, řešíme jejich integraci do dnešní pokročilé regulace systémů Smart Home, i ve spojení s umělou inteligencí. To je pro nás velká výzva.

Roste zájem o vaše úložiště a úsporná řešení s tím, jak tuto oblast lidé začali po energetické krizi více řešit?

Cyril Svozil: V tomto segmentu jsme zaznamenali obrovský boom ve druhém pololetí roku 2022, v rámci skupiny jsme se z nuly dostali na 300 milionů korun. V roce 2023 se stal pravý opak. Tato oblast totiž závisí spíše na dotacích než na tom, že by o to lidé opravdu stáli, takže pokud se z jakýchkoli důvodů dotace mění, trh se v podstatě zastaví. To se nám stalo třeba u velkých bateriových úložišť pro firmy, když byl zrušen dotační program. Trh se pak stává nepredikovatelný, což je pro nás aktuálně největší problém – i když potenciál růstu je do budoucna velký.

A co nějaké zajímavé projekty, podařilo se vám v poslední době něco uskutečnit? Máte za sebou například vytápění kostelů nebo vinic…

Cyril Svozil: Běžně už dnes děláme vyhřívání fotbalových stadionů nebo sportovišť, loni to bylo v Jablonci nad Nisou. To také patří k méně tradičnímu využití našich produktů. A co se týká vinic, na tom se podílel syn, když řídil naši firmu ve Francii…

Cyril Svozil ml.: Máme tam za sebou několik zajímavých projektů v oblasti Champagne a v Burgundsku, další podobný projekt nás čeká i v Bordeaux. Realizace jsou i tady v Česku. Chráníme vinice v období jarních mrazíků, kdy vinná réva začíná rašit. Vinaři to řeší různými způsoby, ale nejsou příliš účinné. Naše řešení, kdy kabely vedou co nejblíže pupenů, se velmi osvědčilo, máme výborné reference.

C. Svozil: V zásadě jde u těchto projektů o rozpohybování vzduchu, aby se teplejší vzduch dostal dolů, protože chlad klesá a u země opravdu mrzne. A naše kabely to s velmi malým výkonem dokážou způsobit.

C. Svozil ml.: Obecně se to v zemědělství osvědčilo, například na jahodových polích u Montpellier. Výhodou je fakt, že náklady nejsou příliš velké ani na instalaci, ani na provoz, protože jde o pár dnů v roce, přitom efektivita je významná.

Podobně se naše vytápění používá v Izraeli k urychlení zeleniny, když jsou kabely umístěné u kořenů rostlin. Lze tak významně zkrátit vegetační dobu.

Ještě zpět k vašim bateriovým úložištím, kdy jste je vlastně uvedli na trh? A liší se to řešení pro domácnosti a pro firmy, nebo je to stejné?

C. Svozil: Poprvé jsme o nich začali přemýšlet v roce 2013, když jsme pracovali s ČVUT na společném projektu. Tehdy to byla velká neznámá, ale vyhodnocení bylo tehdy výborné. Na to navázalo založení našeho startupu AERS v roce 2016, který má sídlo v Plzni.

C. Svozil ml.: Dnes už máme kompletní řadu úložišť, kde najdete jak řešení pro domácnosti HES (Home Energy Storage), které má velikost podobnou jako lednice, tak středně velké kontejnerové řešení MES (Medium Energy Storage) a velké řešení pro průmysl a energetiku SAS, které dokáže zamezit výpadkům elektřiny a kontrolovat výpadky na síti a přejít do off grid provozu. Zvláště pro robotizované linky ve firmách je to velká výhoda, tam je návratnost řešení MES a SAS opravdu skvělá. Funkcionalita je opravdu široká, záleží na poptávce zákazníka.

Všechny naše kontejnerové systémy mají také výhodu, že jsou vybavené všemi technologiemi – stačí je dovézt na místo a zapojit, jde o tzv. plug and play řešení. Baterka je velmi univerzální a má škálovatelné řešení, které lze využít pro rodinný dům, kancelářský objekt nebo i jakkoli velkou firmu či výrobní závod.

C. Svozil: Celý řídicí algoritmus jsme vyvinuli v úzké spolupráci s ČVUT, pracovali jsme na tom asi pět let. Díky tomu může naše úložiště bezobslužně výhodně nakupovat nebo naopak aktivně prodávat elektřinu na spotovém trhu, takže se návratnost opravdu významně zkracuje. V tom jsme na trhu unikátní, náš systém je opravdu komplexní.

Máte nějaké zajímavé realizace tady v Česku nebo i v zahraničí?

C. Svozil ml.: Co se týká bateriových úložišť, fungujeme zatím primárně na českém a slovenském trhu, protože je potřeba odborná instalace. V segmentu řešení pro velké firmy jsme lídrem trhu, máme už desítky instalací. U řešení pro domácnosti jich jsou stovky a řešení pro středně velké firmy jsme představili teprve na konci loňského roku, takže jde zatím jen o jednotky instalací.

C. Svozil: Cílem je samozřejmě export do dalších zemí, například do Francie, Skandinávie, Německa či do Velké Británie. Musíme však postupně získat certifikaci, která je trochu komplikovaná.

Jak náročné je vaše řešení řešení z pohledu financí, ať už jde o sálavé topné systémy, anebo bateriová úložiště?

C. Svozil: Co se týká sálavých topných systémů, tam se s klesající energetickou náročností budov mění poptávka a častější je využití stropního vytápění, zatímco dříve byl zájem spíše o podlahová řešení. Hodně s tím také zamíchala energetická krize. Obecně má však naše řešení mnoho výhod – životnost se pohybuje okolo 40 let, zatímco u ostatních je to jen zhruba 15 let. Rovněž je bezúdržbové, stačí revize jednou za 10 let, to je dané zákonem, což se třeba s plynovým kotlem nedá srovnat, tam je to každý rok. A poruchovost je opravdu minimální.

C. Svozil ml.: Jde také o mimořádně flexibilní řešení, s aplikací si může zákazník nastavit přesnou teplotu pro každou denní dobu nebo pro každou místnost. Vše také funguje přímo a okamžitě.

Navíc to vše zapadá do konceptu aktivního zákazníka, který řídí svoji spotřebu, nejen platí faktury. U našeho typického zákazníka jde o plně elektrický dům s kvalitní izolací. Když se přidá třeba i fotovoltaika a bateriové úložiště, tak zákazník ovládá sám celý „energy management“ včetně toho, že se může stát i dodavatelem elektřiny díky obchodování na spotovém trhu.

C. Svozil: K dalším výhodám patří možná kombinovatelnost s jinými zdroji nebo okamžitá reakce na teplotu v místnosti. Třeba když se v místnosti vaří nebo se zatopí v krbu, vzniká dodatečné teplo – a náš systém automaticky zareaguje ihned snížením svého výkonu nebo vypnutím.

Všechny systémy si sami vyvíjíte, spolupracujete na tom i s ČVUT – připravujete aktuálně nějaké novinky? Na čem pracujete?

C. Svozil: S ČVUT pracujeme na algoritmu, který dokáže predikovat spotřebu na další den včetně cen na spotovém trhu, to už je v zásadě hotové. Nyní se chceme pustit do podpůrných služeb, v tom vidíme velký potenciál.

S růstem významu obnovitelných zdrojů nabývají hodně na významu záložní systémy, které dokážou fungovat ve chvíli, kdy OZE přestanou fungovat. A tomuto tématu se letos budeme věnovat, abychom dokázali nabídnout vhodné technické řešení. To považuji za velkou výzvu.

Janbranc.com 2080
Cyril Svozil, zakladatel Fenix Group (uprostřed), jeho syn Cyril Svozil ml., který nyní společnost řídí, a dcera Kateřina Jezerská, která vede Fenix Trading

Letos jste předal řízení Fenix Group svému synovi. Čemu se věnujete nyní vy sám? A jak se řídí firma společně s celou rodinou – tedy s manželkou, se synem i dcerou? Je to výhoda, nebo naopak?

C. Svozil: Firmu jsem předal synovi koncem loňského roku a nyní se věnuji vývoji a inovacím. Ve firmě pracovala také manželka, věnovala se zahraničnímu obchodu, ale ta už odešla do důchodu. Dcera nastoupila v roce 2000, po studiu na vysoké škole. Nejdříve působila v zahraničním obchodu, hlavně na španělsky mluvících trzích, pak ve vedení naší pobočky ve Španělsku a asi před pěti lety jsem jí předal řízení naší největší firmy Fenix Trading. Velmi se jí daří.

Syn studoval práva, ale po nějakém čase v právní kanceláři se rozhodl, že začne také pracovat pro rodinnou firmu. Měl na starosti vedení firmy ve Francii, ale pak převzal náš nadějný startup AERS a soustředí se právě na bateriová úložiště. Rovněž on se velmi osvědčil a je velmi úspěšný, takže jsem se rozhodl, že vedení celé společnost převezme od začátku letošního roku.

A jaké to je pro vás, pracovat s otcem a sestrou?

C. Svozil ml.: My jsme spolu vlastně nikdy moc nepracovali, řídil jsem pobočku ve Francii, takže jsme komunikovali pouze občas. A firma AERS sídlí na Plzeňsku, takže ani teď nesedíme v jedné kanceláři. Rozhodovali jsme společně jen o větších věcech. Myslím, že mezi námi panuje vzájemná důvěra.

Se sestrou také dobře vycházíme. Podnikání v rodině rozhodně považuji za výhodu!

Jaké jsou tedy vaše plány na letošní rok, na co se chcete soustředit?

C. Svozil ml.: Rádi bychom do světa dostali kompletní řadu bateriových úložišť, to je náš první cíl. Tím druhým je stabilizace trhů nejvíce postižených krizí, což je hlavně střední a severní Evropa. A samozřejmě také rozvoj dalších trhů a jejich diverzifikace, protože až příliš velkou část naší produkce realizujeme v Evropě, i když vyvážíme do více než 70 zemí na celém světě. Chceme se dostat i na další trhy. Díváme se třeba i směrem na východ, zajímá nás například Ázerbájdžán, Turkmenistán nebo Kazachstán. A samozřejmě Jižní Amerika.

***

FENIX GROUP a.s.

Obchodní skupina Fenix vznikla v roce 1990 jako jedna z prvních soukromých společností v České republice. Zakládajícím členem byla výrobní společnost Fenix s.r.o. a prvními produkty, které společnost vyráběla, byly úspěšně prodávané elektrické sálavé topné panely ECOSUN. S nárůstem poptávky trhu po těchto produktech následovaly elektrické konvektory ECOFLEX, topné kabely a rohože ECOFLOOR a topné fólie ECOFILM, včetně regulace topných systémů a široké škály doplňkových produktů.

Dynamický růst vyžadoval rozšíření struktury společnosti a z důvodu zachování maximální flexibility byla zvolena forma holdingové společnosti, s jednotlivými a nezávislými členy. Nyní holding tvoří 11 obchodních společností: jde o jednoho z největších evropských výrobců plošných elektrických topných systémů – své produkty vyváží již do více než 70 zemí, ležících na čtyřech světových kontinentech.

Společnost Fenix je výhradně českou společností, bez jakékoli zahraniční účasti. Do své struktury však má začleněno již devět společností se sídlem mimo území ČR – kromě výroby v ČR vlastní i výrobní společnosti na Slovensku, Velké Británii, Francii, Španělsku, Norsku, Německu, Polsku a Srbsku. Od roku 1997 je výrobní společnost FENIX s.r.o. držitelem certifikátu pro Systém managementu jakosti ISO, který je v pravidelných tříletých cyklech úspěšně obhajován. Poslední recertifikační audit proběhl v 09/2021 dle požadavku normy ISO 9001:2015, na jehož základě byl vydán nový certifikát.

O stabilitě firmy svědčí řada ocenění a hodnocení – je držitelem certifikátu o členství v Registru solventních firem, certifikátu Česká kvalita, certifikátu AAA: CZECH Stability Award, hodnocení firem Top Rating a prestižního ocenění Štika českého byznysu.